Startside: Jul i bestemors hage

Skinkesteik


Svinestek
foto: http://www.spar.no/
De aller fleste kjøper en surret skinkesteik. Det gjør også oppskjæring i skiver enklere. Beregne ca 200 g/person









Men slik ser en hel skinkesteik med svor og ben ut. Skinkesteik er låret på grisen. Se plansje for oppdeling av gris helt nederst.






Steik med svor
Rut svoren med skarp kniv.
Gni skinken inn med salt og pepper. 1 ts salt og 1/2 ts pepper per 2 kg. La den ligge kaldt til dagen etter.
Damp steken under aluminiumsfolie i ca 50 min ved 230 grader.
Ta av folie og sett inn steketermometer..
Stek videre på 175 grader til kjernetemperatur 62-72 grader. For å få sprø svor må temperaturen økes til 250 grader på slutten. Viktig å være klar over at da øker kjerneteperaturen også fort.

Ta steken ut av ovnen. Skjær av svoren.
Pakk resten av steika inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca 20 min før oppskjæring. Da blir den saftigere.

Surret steik uten svor
Stekes på 125 grader til kjernetemperatur 62 - 72 grader. (1,5 kg steik = ca 2 timer)

Saus:
Hell litt vann i langpanna og sett den tilbake i stekeoven slik at steikesjyen koker opp og blir lett å helle over i en kjele.
Saus kan lages som til ribbe. Men kan også lages på denne måten:

1 l steikesjy
1 ss sennep
2 dl fløte

Kokes opp uten lokk. La det småkoke til mengden kraft er blitt 7,5 dl
Rør ut 1 ss maisennamel med 1 ss vann og hell i kraften. Rør godt og la det koke opp.
Pisk inn 3 ss smør helt til slutt.


oppdeling av svin