Borddekking

En kuvert er det en person trenger av bestikk, glass og servise under måltidet.

På bildet er det dekket til en firerettes middag med suppe som forrett. Man begynner alltid å bruke det bestikket som ligger ytterst.

Jeg bruker både dessertskje og gaffel når dessert består av noe som bør holdes fast feks is.

Glass settes alltid med det laveste glasset til høyre. Da er det enklest å ta glassene under måltidet og det er enklest å skjenke.

Fordi jeg alltid anretter maten på tallerken å er det ikke satt tallerken oppå dekketallerken. Dekketallerken gjør bordet mer elegant, men den beskytter også bordet for matsøl. Les mer om borddekking.

I vår blå spisestue har jeg valgt variasjoner over fargene hvitt, grønt, sølv og gull når jeg har dekket til jul.

I 2018
I 2017 ble det dekket med helhvitt. Hvite duker, hvite servietter, hvite lys. Alle lysestaker var i ufarget glass.Kubbelysene står på en smal speile. Der har jeg lagt noen kvister med hvit "granbar".
Den viktigste pynten var hvite snøfnugg som hang i sølvtråder fra taket. 


I 2016 la jeg grønne duker på bordet.  Servietter, lys og telysholdere var i gull.

I 2015 brukte jeg duk i ubleket lin. Kobberfarga servietter, telys i gullfarga glass og konglekoner med brune skjørt.I 2014 hadde jeg laget jeg stjerner i hvitt, gull, sølv og bronse. Brukte grønn duk og gull kubbelys.


og i 2013 hadde jeg laget stofftrær i sølv, gull, hvitt og grått. Hvite kubbelys, sølv servietter og hvit duk.


I 2012 brukte jeg kombinasjonen av sølv, hvitt, grønt.


I 2011 var det granbar på bordet og duken var ikke helt hvit, men ubleket lin. Sølv lys.


1 2010 var det gull og sølv lys, granbar og helt hvit duk. Snøfugg i gull.


I 2009 hadde jeg ikke lært å ta bilder av ferdig dekket bord så dette er det eneste jeg har. Grønn duk, hvite snøfnugg, hvite kubbelys og kunstige blomster med hvite roser og granbar.

I 2008 var de ubleka lindukene helt nye. Jeg hadde gledet meg til å legge dem på til jul. Den eneste pynten i tillegg til snøfnuggene i gull var den olivenfarga kransen med glitter rundt telysene og på den sjuarma lysestaken.


I 2007 hadde jeg kjøpt duker i en grønnfarge som passet bedre og jeg hadde plantet Hyasinter i glassvaser som ble satt på smale speil.


I 2006, den aller første julen på gården, hadde det ikke vært mye tid til å planlegge borddekkingen. Altfor sent innså jeg at rødt ikke ville passe her. Så da ble det duker i en ikke akkurat juleaktig grønnfarge. Og jeg fikk i siste øyeblikk tak i servietter og de kunstige hvite rosene.


Jeg har dekket mange julepynta bord også på kjøkkenet:

2018

2017
Julaften for to og 1.juledag med seks.
 
 2016

2015


2015 Nyttårsaften

 2014


2013


2013


2012


2010