Jul på 1-2-3 eller mer?

Her hos oss planlegges det gammeldags jul med pynting i alle rom, sju slag småkaker og mye god mat. Det tar tid. Det er et paradoks at de siste ukene før jul er den tiden da arbeidsplass og fritidsaktiviteter krever mest av oss. Det arrangeres julebord og juleavslutninger i alle fasonger i tillegg til gløggkos og Luciafrokost i barnehagen. Noe er riktig og viktig, men mye er dumt. For meg er hovedprioritet i desember å forberede jul, og jeg velger bort julebord for å ha tid til kakebaking og matlaging, og ikke minst til pynting. Hvis man ønsker å være sosialt aktiv betyr det at man rekker mindre av egne juleforberedelser. Istedenfor å ha dårlig samvittighet for noe man synes man skulle ha gjort er det bedre på forhånd å ha bestemt seg for hva man ønsker å gjøre og som er realistisk i forhold til den tiden man har. Det dummeste er å løpe etter et ”juletog” som forsvinner der i fjerne. For å rekke og lage den julen som jeg vil ha så starter jeg tidlig, og har en klar plan for oppgaver neste hver dag fra midt i november og helt fram til julaften. Denne planen finner du under fanen Den store juleplanen. 

Selvsagt kan juleforberedelsene skje på 1-2-3. 

To røde pledd over armlenet på sofaen, noen røde hjerter i vinduene, en rød duk og masse røde lys i alle staker skaper på et øyeblikk jul. Denne julen tar det ca 1 time å lage forutsatt at alt man trenger er kjøpt inn.


Så mine råd er:

1. Skriv lister: handlelister og gjørelister
2. Følg listene.
3. Kos deg/dere med det som er planlagt.

INNKJØP 

Det tar mye kortere tid i butikken om man vet hva man skal ha - så skriv lister for julegaver, julemat og eventuelt juleklær. Sett også juletre på lista.

RENGJØRING

De fleste liker å ta imot gjester i et rent og ryddig hjem. Sett derfor av tid til en liten rufs i huset.  Uansett om bestikket er i stål eller sølv så blir bordet mye penere om bestikket er blankt.  

MAT OG KAKER

Julemat og julekaker skaper også julestemning. Sett av tid til å bake et kakeslag selv enn å kjøpe flere halvgode. I kokeboka er flere forslag til hjemmelaget tradisjonsmat som smaker godt og kan lages raskt.