Surkål

Det er så enkelt å lage surkål selv. Dessuten smaker den mye bedre.

Til 4:

1 hodekål, ca. 1,5 kg
2 ts salt
3-4 ts karve
2,5 dl vann
2 ss eddik
2 ss sukker



 Snitt kålen fint opp. Bruk gjerne groveste bladet på  råkostkvern eller bruk kniv. 


Legg kålen i en stor kjele. Strø salt, karve og sukker mellom lagene.
Hell på vann og eddik.
La det koke opp og trekke i minst to timer, står det i alle oppskrifter. Jeg lar surkål trekke hele dagen. Det er først da den fine fargen kommer fram. Pass på at det ikke koker tørt.

 


Surkål passer til svinestek, svinekoteletter og svineribbe.
Surkål kan lages både av hvit og rød kål.
Jeg fryser bort rester i passe porsjoner.


2017:
2 hodekål på tilsammen 4,4 kg
826 g avskjær (de ytterste lagene + stilken)
det ble nøyaktig 8 l ferdig snittet
-- 10 porsjoner --