4 egg
6 dl sukker
3 dl kremfløte
1 ss sukker
3 dl sæterrømme
2 ts bakepulver
1 ts hjotetakksalt
1 ts kardemomme
ca 15 dl hvetemel
ca 2 kg smult
Pisk eggedosis.
Pisk eggedosis.
Pisk krem.
Pisk rømmen stiv.
Bland eggedosis, krem og rømme.
Ha i hvetemel, bakepulver, kardemomme og hjortetakksalt. Elt godt sammen, og la deigen står kaldt til dagen etter.
Ha smult i jerngryte, la det smelte sakte mens utbakingen starter. Hell deigen ut på godt melet bakebenk. Bruk deigskrape og elt inn hvetemel .
Del deigen i tre og legg to emner i kjøleskapet.
Elt mer hvetemel inn i deigen til den er passe til å kjevle.
Kjevle en leiv som er ca 5 - 6 mm tykk.
Stikk ut smultringer og legg de på melet benk mens smultet får passe steketemperatur. (Det bruser rundt en trepinne.)
Legg smultringene forsiktig ned i smultet.
Snu smultringene slik at de blir lysebrune på begge sider. Ta de opp med en tykk trepinne eller stekespade i metall.
TIPS:
Hvis det er for lite hvetemel i deigen vil den få "kokeblærer" på den siden som vender opp i fettgryta.
Øverst på bildet viser 2 smultringer med den siden som først ligger ned i fettet.
Så snus smultringen, og hvis det er for lite mel i deigen vil den bli knudrete som til venstre. Er det passe med mel vil overflaten bli glatt og fin.
Legge smultringene til avkjøling på tørkepapir på en kakerist. Det er lurt å flytte de avkjølte over på en ny kakerist med nytt tørkepapir, og bytte det fettrukne papiret med nytt for å ta imot nye varme smultringer. (Bruk tørkepapir som er beregnet for kontakt med matvarer)
Smultringene legges i plastposer og dypfryses. De tiner raskt på benken og kan lunes et par sekunder i mikrobølgeovn. Men ingenting slår helt nystekte smultringer.
Husk:
Smultet er varmt, så det er lurt å være forsiktig.
1. Små barn bør ikke være i nærheten av smultgryta.
1. Små barn bør ikke være i nærheten av smultgryta.
2. Ha et lokk som kan legges på gryta hvis smultet begynner å brenne. (Da har smultet blitt mye varmere enn normal steketemperatur på ca 180 grader.)
3. Ikke bruk ventilasjonsvifta under stekingen. Hvis det skulle begynne å brenne i smultet kan flammene spre seg i ventilasjonskanalen.
4. Aldri flytt en gryte med varm smult. La gryta stå på komfyren til smultet har stivnet.