Juletreet

Grønne kvister som pynt ved årsskiftet var ikke ukjent i Europa og heller ikke i Norge i eldre tider. Det var livgivende å ha grønt bar innendørs vinterstid. Til og med løvtrær kunne man ta inn og få til å springe ut; jo fortere og sterkere, jo mer fruktbar ville sommeren bli.

Dermed var ikke juletreet en helt fremmed idé på bygdene da det først kom. Det første egentlige juletreet ble pyntet i Tyskland, der skikken oppsto i siste del av 1500-årene. Men ikke før i 1808 hører vi om juletreet i Danmark, og i Norge i 1822. Det kom til Christiania med en familie som hadde venner og bekjente i Danmark og Tyskland og hadde lært skikken å kjenne. Da tok det ikke mange årene før storbønder, prester og ”annet fint folk" tok etter.

I enkelte kretser ble skikken ikke tatt helt vel imot. Det pyntede treet tok oppmerksomheten bort fra julens budskap, det ble enda til ble sett på som hedensk og et avgudsbilde. Det var ofte lærerne som introduserte juletreet for folk, og juletrefestene oppsto som tradisjon i skoler og foreninger. Fra skolestuene kom barna fra juletrefest og ønsket seg et juletre hjemme også, og slik ble det; fra ca 1915 var det vanlig med juletre i de norske hjem.  Den eldste juletrepynt var kaker, epler, søtsaker og papirblomster. Juletreet var et gavetre som skulle ”høstes” ved julens avslutning, vanligvis trettendedag jul.

”Kjøpepynt” ble alminnelig på norske juletrær først godt inn på 1900-tallet.  Glitrende pynt ble utviklet i Frankrike på 1500-tallet, opprinnelig som dekorasjon på uniformer. Koppertråder ble trukket ut til hårtykkelse, og valset flate. Produksjonsmetoden ble forsøkt holdt hemmelig, uten hell, og i Tyskland ble glitter tatt i bruk som juletrepynt. Glitter er blant den eldste juletrepynten. Å sette sterne i toppen er en skikk som førts ble vanlig på 1900-tallet. Før var det et lys, en fugl, et spyd eller en engel. Stjerner, kors og blomster laget av tinn som pynt til juletreet, kom i salg fra slutten av 1700-tallet, eksportert fra Nürnberg, Tysklands ”leketøyshovedstad”. Omtrent samtidig startet produksjon i Tyskland av voksfigurer av Jesusbarnet og engler til å henge på treet. Mye ble eksportert til tyske emigranter i USA. Kunsten å blåse glasskuler og figurer (blomster, epler, musikkinstrumenter, julenisser osv.) som juletrepynt, ble først og fremst utviklet i den lille tyske byen Lausch. I dag produseres nesten all juletrepynt som selges i Norge i Øst-Asia.


I en undersøkelse Norstat gjennomførte i 2005 svarte 72% at de pyntet juletreet lille julaften.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Var dette nyttig?