Lussekatter

 
50 g margarin, gjerne melkefritt
2,5 dl melk, gjerne rismelk
½  pk gjær
1 dl sukker
¼ g safran (det er kun safran som gir den deilige lukten og smaken)
7-8 dl hvetemel

Noen rosiner til pynt (bløtes i vann i 30 min)


Lag vanlig gjærdeig  og sett den til forhev.

Ha litt mel på bakebordet. Slå deigemnet ned med deigskrapen, løsne det fra bollen og ta det ut på bakebordet.
Elt det lett med deigskrapen, det er en fordel at deigen er fast og smidig.

Del deigen i 16 emner og trill glatte, tynne pølser som formes til  lussekatter etter tegningene.

 












Til Gullvogn, Fylt Lilje og Lussekall deles emnet først i to før trilling.
Til Luciakrone deles emnet i 4 som trilles til tynne pølser og legges sammen som på bildet. 


Legg dem på stekebrett. 
Pynt med rosiner i svingene
Sett stekeovnen på 225o
Legg et håndkle over lussekattene og sett stekebrettet over en kum med varmt vann ca 10-15 min for etterhev.
Pensle med egg.
Stekes i ca 7 min på midterste rille.
Bruk tykke grytekluter når du tar brettet ut av ovnen. Trekk bakepapiret med lussekattene over på kakerist.

Avkjøles.