Vaske stekeovn

Først man man finne ut hvilken rengjøringsmetode som man kan bruke. I dag har de fleste nye stekeovner Pyrolyse. Da varmes ovnen opp til opptil 500 grader når man aktiverer programmet. Den høye temperaturen brenner bort skitt og matrester. Når programmet er ferdig kan man bare tørke over innsiden med en klut for å få bort asken. 
Ovner med pyrolyse har dette symbolet på programvelgeren. Selve pyrolyseprogrammet tar ca 1,5 time, men stekeovnen blir låst til ovnen er helt kald 


Alle rister og stekeplater fjernes før behandlingen. Glasset på døra rengjøres før pyrolyse med rengjøringsmiddel for keramisk platetopp og skrape.

     

Sett alle ristene og stekeplatene i bløt i vann med salmiakk. Da blir fastbrent fett mykere og det er mulig å skrubbe det av. 
Etter pyrolysen vil det ligge aske i stekeovnen. Det tørkes ut med en fuktig klut. Sett stigene og stekerista tilbake på plass og ovnen er klar for bruk. 

  

Ovner som ikke har denne funksjonen/symbolet og har glatt overflate innvendig rengjøres med stekeovnsrens. Spray på og sett ovnen på 50 grader. Så av varmen og løsne stigene på sidene i ovnen. 

 

Ovnen må bli kald før alt vaskemiddelet fjernes med klut og rent vann. Bruk gummihansker - dette vaskemidlet er sterkt.

Gjenta prosessen ved behov.







 For å fjerne fastbrent fett fra glasset bruker jeg en skrape (samme som til den keramiske platetoppen.)
Sett stekeplatene i bløt minst 30 min da er det lettere å fjerne fastbrent fett og sukker. Kan skure forsiktig med stålull.  Bruk aldri kniv det vil lage riper i overflaten.

Stekeplater kan vaskes i oppvaskmaskinen. 

Hvis platene er veldig fettet kan de legges i salmiakkvann over natta. 1/2 dl salmiakk til 20 l vann.



Noen eldre stekeovner fra 1980 - 1990 tallet har selvrensende effekt. Da er overflatende inni stekeovnen matte. Matrester og fett i stekeovnen skulle forkulle under vanlig bruk. Det var viktig ofte å tørke ovnen innvendig med en fuktig klut, noe mange ikke gjorde. Gjentatte perioder med høy steketemperatur med tørking av aske mellom hver kunne bidra til ganske godt resultat.