Smultringer

ca 85 stk

4 egg
6 dl sukker
1/3 l fløte
1 ss sukker
1/3 l sæterrømme
2 ts bakepulver
1 ts hjotetakksalt
1 ts kardemomme
ca 15 dl hvetemel
ca 2 kg smult

Pisk eggedosis.
Pisk krem.

Pisk rømmen stiv.

Bland eggedosis, krem og rømme.

Ha i hvetemel, bakepulver, kardemomme og hjortetakkslat. Elt godt sammen, og la deigen står kaldt til dagen etter.

Ha smult i jerngryte, la det smelte sakte mens utbakingene starter.Hell deigen ut på godt melet bakebenk. Bruk deigskrape og elt inn hvetemel .
Del deigen i tre og legg to emner i kjøleskapet.

Elt mer hvetemel inn i deigen til den ikke lenger er klissete.

Kjevle en leiv som er ¾ -1 cm tykk.
Stikk ut smultringer og legg de på melet benk mens smultet får passe stekepemperatur. (Det bruser rundt en trepinne.) Legg smultringene forsiktig ned i smultet.

Snu smultringene slik at de blir lysebrune på begge sider. Ta de opp med en tykk trepinne eller stekespade i metall.

Legges til avkjøling på håndklepapir på en kakerist. Dypfryses. Tiner raskt på benken. Kan lunes et par sekunder i mikrobølgeovn.


Husk: 
Smultet er varmt, så det er lurt å være forsiktig. 
1. Små barn bør ikke være i nærheten av smultgryta.

2. Ha et lokk som kan legges på gryta hvis smultet begynner å brenne. (Da har smultet blitt mye varmere enn normal steketemperatur på ca 180 grader.)
3. Ikke bruk ventilasjonsvifta under stekingen. Hvis det skulle begynne å brenne i smultet kan flammene spre seg i ventilasjonskanalen.4. Aldri flytt en gryte med varm smult. La gryta stå på komfyren til smultet har stivnet.