Svineribbe

Her i huset stekes en stor langpanne med ribbe selv om vi ikke er så mange julaften. Ribbe spises kald til frokoster og julebord gjennom hele resten av jula.

Først noen begreper
ê     Tynnribbe: kun ribbestykket
ê     Midtribbe: ribben og kotelettkammen
ê     Familieribbe: midtribbe der kotelettbenet er tatt ut. Ribben blir da flatere.


Jeg foretrekker tynnribbe. Jeg synes at kjøttet blir saftigere enn på den delen med kotelettkam. På tynnribbedelen ligger det noe mer fett marmorert i kjøttet. Måten jeg tilbereder på gjør at dette fettet "smelter". Jeg kjøper ribbe samtidig som jeg kjøper knoker til sylte. Jeg skjærer svoren på ribba av og bruker til syltene. Så oppbevares ribba i fryseren.

Beregn 500 g ribbe pr person. Bena må være saget over slik at det blir lett å skjære opp i serveringsstykker.

Bitte lille julaften: Ta ribba ut fra fryseren.
Lille julaften om morgenen: Gni inn ribben med 2-3 ts salt og ½ ts pepper pr 2 kilo, og la den ligge, tildekt, på et kjølig sted frem til steking. Legg ribben i langpannen med fettet ned.

Julaften: Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpanna med ribba i stekeovnen Hell 5 dl vann i lanpanna og dekk til med aluminiumsfolie. La ribben stå midt i ovnen i 1,5 time.
Fjern folien, og hell det meste av kraften av. Den skal brukes til saus.  Stek i minst 1,5 time ved 200 grader.  Kjenn med en kniv at kjøttet er helt løst og mørt. Ta ribbe ut av stekeovnen og la den bli litt avkjølt før den skjæres i serveringsstykker. Jeg heller av det meste av stekeskyen/ribbefettet og legger biter av julepølse i langpanna. Sett langpanna tilbake i varm ovn ca 30 min før servering. .

Saus: Jeg beregner 1 dl saus/person. Det er sikkert for mye, men saus kan fryses bort.
Det kan lages saus på to måter: meljevning og smørjevning.

Meljevning: Det er såpass mye fett i kraften som skal brukes at det er helt greit å bruke meljevning.
Mål opp 4 eller 8 dl kraft og hell i en kjele. Ha 1 eller 2 dl vann i en meljevner eller glass med lokk og tilsett 2,5 eller 5 ss hvetemel. Rist godt. Tilsett i kraften under omrøring. For å få fin farge tilsett sukkerkulør.

Med smørjevning: smelt 50 g margarin eller smør. Ha i 3 ss hvetemel. Rør godt sammen. Denne smørjevningen kan gjerne småkoke under omrøring til den blir brun (ikke brent). Hell i 4-5 dl kraft i flere omganger. La det koke opp og tykne mellom hver speing.

Servering: Kokte poteter. Surkål eller rødkål. Tyttebærsyltetøy.
Noen steker eplebåter og svisker sammen med ribben de siste 20 minuttene. Noen vil også ha medisterkaker i tillegg til julepølser.

Etter middag setter jeg hele langpanna med restene i kjelleren/kaldt. Så tar jeg opp kald ribbe til 1.juledags frokost. Kald ribbe hører også med på julebordene vi inviterer til i jula.

Ribbefettet stivner i langpanna. Dette fjerner jeg med stekespade og slikkepott. Det er ikke lurt å få alt dette fettet i avløpsrøret fra kjøkkenet. Tørk godt ut av forma med tørkepapir før den fylles med varmt såpevann.